13 Kasım 2009 Cuma

Viyana

Tadı damağımda kalan gezilerden birisidir Viyana gezisi. Görülmesi gereken bir şehir. Tarihi yapıları, yolları-sokakları, at arabaları.. Modernlik adına eskinin güzelliğini yok etmemişler, yeni yapıları da eskiyle uyumlu halde yapmışlar..

Herşeyden önce şunu belirtmeliyim; bu tip gezilere kalabalık gidince istediğinizi yapamıyorsunuz. Görmeyi istediğim yerlerin bir kısmını bu sebeple göremedim, gördüklerimin çoğunu da sadece dışarıdan görebildim.. İçeriye girip yakından bakma olanağım olmadı..
Yani bir dahaki sefere en fazla 3-5 kişi..

Viyana'ya gelince.. Vakt-i zamanında atalarımız Viyana'yı fethedebilselermiş, bugün Viyana'yı bu şekilde bulabilir miydik acaba diye düşündüm. Sanırım bulamazdık. Daha karışık olurdu herşey, en başta da trafik.. Tüm eski sarayları, tarihi binaları ya otel yapardık ya da elektrik kontağından çıktığı sanılan yangınlarda kül ederdik.. Atalarımızın haklarını yemeyelim tabii, güzel eserler de bırakırdık bugünlere.. Ama torunlar olarak bizler bu eserlerin değerini bilmezdik büyük ihtimalle...

Neyse, Viyana'dan aklımda kalanlara geçeyim.. Şehir merkezi tarihi yapılarla dolu. Hofburg Sarayı görülmesi gereken bir yer (son foto). Schönbrunn Sarayı (üstte), Belvedere Sarayı.. Saray konusunda Viyanalıların pek bir sıkıntısı yok. Zamanında hanedan mensupları yazlık-kışlık çeşitli saraylar yaptırmışlar çünkü.. Ayrıca (yanlış hatırlamıyorsam Hofburg'un içerisinde) bir de Efes Müzesi var. Efes'ten getirilen parçalar sergileniyor.. Karlskirche (Karls Kilisesi), Albertina, Ulusal Kütüphane, Belediye binası, devasa dönmedolap, Opera binası, şehir merkezindeki Stephansdom Kilisesi, Parlemento binası, Mozart Evi ve Hundertwasser Evleri de (üstte solda) kesinlikle görülmesi gereken yerler.. Mola vermek istediğinizde de yine şehir merkezindeki Cafe Central'i (sağda) tavsiye ederim. Ama önceden rezervasyon yaptırmanız gerekebilir, insanlar kapısında kuyruk oluşturuyorlar içeri girebilmek için!












3 gününüzü ayırırsanız rahatlıkla gezebileceğiniz bir şehir Viyana. Hiç değilse görülmesi gereken yerlerin çoğunu görebilirsiniz bu sürede. Pizza yemek isterseniz istemediğiniz kadar çeşit ve büyüklükte mevcut, üstelik fiyatlar da çok uygun. Ayrıca dondurmalarını yemenizi de özellikle tavsiye ederim. Yine çok uygun fiyata koca bir külah dondurma yiyebilirsiniz.

Tarih ile içiçe güzel bir gezi yapmak istiyorsanız Viyana da aklınızda bulunsun. Pişman olmazsınız.

(NOT: Fotoğraflar bana ait değil! Google saolsun..)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder