17 Kasım 2009 Salı

İnsanların güvenini kaybetmektense...

Böyle başlıyordu yıllar önce televizyonlarda izlediğimiz bir reklam:

"İnsanların güvenini kaybetmektense, para kaybetmeyi tercih ederim."

Reklam yapmış olmamak için kimin söylediğini yazmayım şimdi, bilenler biliyordur zaten..

"Güven" kelimesi/kavramı benim için de çok önemli olduğundan, beynimde bir yerlere kazımışım bu cümleyi.

İnsanlarda "bu devirde babana bile güvenmeyeceksin" düşüncesi hakimken, birilerinin çıkıp da, çevrelerinde onca arkadaşları/ tanıdıkları varken, dertlendiklerinde, mutluluklarında, bir sorunları olduğunda, konuşacak birisini aradıklarında vs. size gelmeleri, size güvenmeleri çok güzel birşey.

Peki ama bir insanın size güvenmesi için sizi ne kadar iyi tanıyor olması gerekir? Birisini iyi tanımak için ne kadar süre gerekir? 2-3 aydır beni tanıyan insanların, gelip hayatları ile ilgili özel konuları anlatmalarına şahit olmuş birisiyim ben. Bu kadar süre sizce yeterli mi? Ben gerçekten o kadar güvenilir birisi miyim? Daha doğrusu, bu insanlar bana güvenebileceklerini 3 ay gibi kısa bir sürede nasıl anlıyorlar? Yoksa içlerini dökmelerinin tek sebebi, o an karşılarında dinleyecek birisini buldukları için mi?

"Bu kişiler sana güveniyorlar, 3 ay ya da 3 yıl ne farkeder. Sonuçta güvenmişler, içlerini dökmüşler, sen niye rahatsız oluyorsun?" diyebilirsiniz tabii.

Çok muhabbet tez ayrılık getirir demiş atalarımız. Sizinle 1-2 ay gibi bir sürede sıkı fıkı olan birisi, 1-2 yıl sonra hayatınızdan tamamen çıkmış olabiliyor, ki bunu da yaşamış birisiyim maalesef.. :(

Günümüzde güvenecek insan bulmak gerçekten zor. "Tanış", "Arkadaş", "Dost" gibi kavramlar birbirine girdi, içleri boşaltıldı kullanıla kullanıla. Böyle bir ortamda kısa süreli ama yoğun arkadaşlıklar mı tercih edilmeli, yoksa yavaş yavaş gelişen, zamanla güzelleşen, gerçek anlamda tanıması uzun süren, ama ilişkinin süresinin de bu sayede uzadığı hakiki dostluklar mı?

Yalnızlık kötü şey. O yüzden bir süre sabredip çevremizi güvenilir insanlarla doldurmak, her önüne gelenle samimi olup/görünüp kısa süre sonra tek başına kalmaktan daha iyi sanırım...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder