22 Kasım 2009 Pazar

Trier


Trier; Almanya'nın Lüksemburg sınırındaki şehri. Aynı zamanda Almanya'nın en eski şehri olarak biliniyor.Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi, Noel bayramlarında şehir merkezine kurulan pazar sayesinde daha da güzelleşen, daha da hareketlenen bir şehir. (Bu pazar Trier'e özel değil tabii, Noel yaklaştığında Almanya'nın neredeyse her şehrinde benzerlerini -hatta aynısını- görebilirsiniz)

Roma'lılardan kalma bir çok yapı var Trier'de. Tipik bir Alman şehri diyebiliriz. Ve bir kıyısından-köşesinden nehir geçen herhangi bir Alman kenti kadar da güzel.

Küçük bir şehir olduğu için bir günde çok rahat gezebilirsiniz. Almanya'da yaz aylarında günler uzun olduğu için (çoooook uzun olduğu için) yazın gitmek daha iyi olur tabii.

Görülesi yerleri genellikle şehir merkezinde. Bunlardan en önemlisi Porta Nigra (Siyah Kapı). (Alttaki foto). Yaklaşık olarak MS. 150 yıllarında yapılmış. Tek başına yapılmamış tabii. 2.850.000 m²'lik bir alanı çevreleyen, 6418 m. uzunluğundaki surların 5 kapısından kuzeyde yer alanı. O surlardan ve diğer kapılardan pek birşey kalmamış geriye.

Porta Nigra haricinde Konstantinbasilika, DOM, Liebfrauenkirche, Kaiserthermen (İmparator Kaplıcaları), Amphitheater, Römerbrücke (Romalı Köprüsü) ve Karl Marx'ın 1818'de doğduğu ev taaa oralara gitmişken görülmesi gereken yerler.

Yeme içme sorunu yaşamayacağınız kesin. Evvelallah orada da memleketimizin insanı dönercisini açmış, bizleri bekliyor.

Trier Roma'dan kalma bir şehir dedik ama, eğer imkanınız varsa direk Roma'ya gidin, benzerlerini, daha güzellerini kendi yerinde görün. Sonuçta Trier'den önce görülmeye değecek çoook şehir var, hem Almanya'da, hem de dünya'da.. Benden söylemesi.. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder